Asistenţă medicală în ambulatoriu şi de urgenţă fără frontiere - Dezvoltarea asistenţei medicale şi a atitudinii în regiunea Lugoj şi Mako◄ Înapoi

Perioada: 01-01-2007 - 31-12-2013

Obiectiv: - realizarea unei extinderi în partea din faţă realizăndu-se zona de acces. Pentru facilitarea accesului cu ambulanţa se propune realizarea unei rampe auto susţinută cu un zid de sprijin în partea dinspre spital, iar în partea din faţă se va realiza un taluz. - realizarea unui nou corp în partea posterioară a pavilionului central, pe structură în cadre, în care vor fi amplasate: staţionar bărbaţi, staţionar femei şi grupul sanitar. - camera obscură va fi transformată în windfang, vestiarul va primi funcţiunea de hol, camera de raze şi camera ecograf-ginecologie vor fi comasate şi transformate în sala de aşteptare care va avea zonă de recepţie inclusă şi un grup sanitar. - cabinetul medic/asistentă Radiologie se va transforma în Sala de chirurgie. - camera consultaţii Ecografie/Fizioterapie va fi transformată în Salon - şi va fi amenajată o zonă pentru camera de resuscitare, iar vechiul hol va fi transformat şi el în salon. - realizarea unui ascensor semipanoramic hidraulic - gabaritat astfel încât să se potă intra cu targa. - reparaţii interioare (tencuieli şi zugrăveli, compartimentări şi crearea de noi goluri, montarea de covor PVC antibacterian de trafic intens, tavane false casetate, grupuri sanitare amenajate prin placaje cu faianţă şi gresie ceramică) şi exterioare (reparaţii tencuieli).

Informare privind proiectul transfrontalier HUNGARY-ROMANIA CROSS-BORDER CO-OPERATION PROGRAMME 2007-2013, cu titlul "Asistenţă medicala în ambulatoriu şi de urgenţa fără frontiere - Dezvoltarea asistenţei medicale şi a atitudinii în regiunea Lugoj şi Mako

Spitalul Municipal "Dr. Teodor Andrei" Lugoj asigură asistenţă medicală de urgenţă pe un teritoriu de cca 2600 km2, pentru o populaţie de aproximativ 100.000 locuitori, iar mai mult de jumătate din această populaţie domiciliază în mediul rural.
Actualmente, Compartimentul de Primire Urgenţe funcţionează la demisolul corpului central al spitalului, accesul ambulanţelor făcându-se pe o alee cu o lăţime de aproximativ 2,210 metri care ocoleşte întregul pavilion central; de la accesul efectiv al ambulanţelor pe poarta spitalului acestea mai trebuie sa parcurgă aproximativ 250 metri până la intrarea C.P.U.
Odată ajunse la accesul în C.P.U., ambulanţele trebuie să fie manevrate cu deosebita atenţie, în cazurile foarte grave trebuind să fie întoarse cu spatele într-un spaţiu foarte mic şi denivelat.
Datorită situării C.P.U. la demisol şi situării serviciilor de imagistică cu un etaj mai sus, în condiţiile lipsei unui ascensor, pacienţii politraumatizaţi trebuie transportaţi cu targa pe scări de către brancardieri, fapt ce, nu de puţine ori, a crescut inutil gravitatea situaţiei medicale a pacientului respectiv.
De asemenea, funcţionând la demisolul clădirii, la fiecare aversă de ploaie spaţiul respectiv este inundat, iar rezidurile din reţeaua de canalizare a oraşului se revarsă spre acest spaţiu medical.
D.P.D.V. structural starea fizică a elementelor structurale şi nestructurale este în general bună, acestea fiind păstrate corespunzător (cu unele excepţii în zona demisolului).
Ferestrele clădirii sunt aliniate pe orizontală şi pe verticală, au un ritm bine definit, iar tamplăriile ferestrelor, ale uşilor interioare şi ale uşilor de intrare în clădire sunt realizate din lemn.
Planul parter are o înălţime liberă de 4,00 m.
Nivelul de confort interior al clădirii nu este corespunzător pentru funcţiunea pentru care aceasta o are, iar prin reparaţiile curente propuse a se executa se intenţionează obţinerea unui grad corespunzător de confort.
În stadiul actual se apreciază că spaţiul expertizat este necorespunzător pentru funcţiunea dorită, iar prin intervenţiile propuse în această etapă nu se intenţionează modificarea concepţiei volumetrice a clădirii şi nici modificarea funcţională a întregului spaţiu interior, ci doar modificările funcţionale necesare mutării Compartimentului de Primire Urgenţe actuale, de la demisolul clădirii la parterul acesteia.
Gradul de uzură şl degradare al clădirii este moderat, corespunzător vechimii mari şi se datorează unei întreţineri corespunzătoare în decursul timpului.
În urma examinării elementelor structurale nu s-au constatat fisuri, avarii sau degradări majore provocate de eventualele cutremure, sau de tasări inegale ale terenului de fundare.
Având în vedere cele exprimate mai sus, actuala echipa managerială a elaborat un proiect prin care se urmăreşte translaţia C.P.U. de la demisol la parterul pavilionului central, cu respectarea normelor în vigoare în ceea ce priveşte circuitele funcţionale, prin realizarea în partea din faţă a corpului central a unei rampe de acces pentru ambulanţe, aflată la aproximativ 25 metri de la poarta de acces în spital, recompartimentarea unui spaţiu pentru asigurarea funcţionării în condiţii optime a C.P.U., precum şi accesul direct către serviciul de imagistică al spitalului, prin aceste modificări, pacienţii deserviţi de spitalul din Lugoj beneficiind de condiţii umane de consultaţie şi tratament adecvat.
Principalele lucrări ce se vor executa vor consta în:

  • realizarea unei extinderi în partea din faţă realizăndu-se zona de acces. Pentru facilitarea accesului cu ambulanţa se propune realizarea unei rampe auto susţinută cu un zid de sprijin în partea dinspre spital, iar în partea din faţă se va realiza un taluz.
  • realizarea unui nou corp în partea posterioară a pavilionului central, pe structură în cadre, în care vor fi amplasate: staţionar bărbaţi, staţionar femei şi grupul sanitar.
  • camera obscură va fi transformată în windfang, vestiarul va primi funcţiunea de hol, camera de raze şi camera ecograf-ginecologie vor fi comasate şi transformate în sala de aşteptare care va avea zonă de recepţie inclusă şi un grup sanitar.
  • cabinetul medic/asistentă Radiologie se va transforma în Sala de chirurgie.
  • camera consultaţii Ecografie/Fizioterapie va fi transformată în Salon - şi va fi amenajată o zonă pentru camera de resuscitare, iar vechiul hol va fi transformat şi el în salon.
  • realizarea unui ascensor semipanoramic hidraulic - gabaritat astfel încât să se potă intra cu targa.
  • reparaţii interioare (tencuieli şi zugrăveli, compartimentări şi crearea de noi goluri, montarea de covor PVC antibacterian de trafic intens, tavane false casetate, grupuri sanitare amenajate prin placaje cu faianţă şi gresie ceramică) şi exterioare (reparaţii tencuieli).

Deoarece pe parcursul exploatării construcţiei au avut loc doar reparaţii curente şi unele intervenţii structurale locale, se motivează intervenţia asupra acesteia printr-o modernizare aferenta şi aducerea la un nivel superior de confort precum şi îmbunătăţirea calităţii funcţionale.
Având în vedere demararea proiectului transfrontalier, ţinând cont că vor fi afectate spaţiile în care funcţionează laboratorul de radiologie şi imagistică medicală, pentru mutarea acestuia în vecinătatea compartimentului de primire urgenţe sunt necesare efectuarea unor mutări în cadrul spitalului a unor secţii şi compartimente medicale după cum urmează:

  • Compartimentul de neurologie, care actualmente funcţionează la parterul corpului de clădire în care mai funcţionează staţia de hemodializă, secţia de psihiatrie şi secţia pneumologie, se va muta în jumătatea neocupată a corpului de clădire în care îşi desfăşoară activitatea Compartimentul de îngrijiri Paliative, spaţiu în care s-au efectuat unele lucrări de igienizare şi reamenajare.
  • Compartimentul diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice care în prezent funcţionează în aripa dreaptă a pavilionului central, se va muta la parterul pavilionului în care a funcţionat compartimentul neurologie. De asemenea, în aceeaşi locaţie se va muta şi ambulatoriul de diabet zaharat, nutriţie şi boii metabolice.
  • Secţia medicină internă va elibera încăperile care în prezent deservesc ca şi cameră de gardă, vestiar medici, vestiar asistente medicale şi infirmiere şi se va muta în spaţiile eliberate de Compartimentul diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice.
  • Laboratorul de radiologie şi imagistică medicală va elibera o parte din spaţiile în care îşi desfăşoară activitatea în prezent şi se va muta în prelungirea compartimentului de primire urgenţe folosind inclusiv spaţiile eliberate de secţia medicină internă. Ţinând cont de aparatura din dotare este necesar a fi amenajate spaţii special destinate, cu instalaţie electrică nouă, calculată pentru asigurarea necesarului tuturor consumatorilor existenţi precum şi cei propuşi a fi achiziţionaţi, cu instalaţie sanitară şi termică adaptată a noile spaţii, cu înlocuirea tâmplăriei şi a ferestrelor precum şi cu realizarea zugrăvelilor speciale care să asigure protecţia la radiaţii atât la interiorul cât şi la exteriorul clădirii.

Beneficiarii acestor lucrări vor fi:

  • viitorii pacienţi ai Spitalului Municipal "Dr. Teodor Andrei" Lugoj.
  • personalul spitalului.

Activităţi principale:

  • asigurarea condiţiilor hoteliere şi serviciilor medicale de specialitate pentru pacienţii din Municipiul Lugoj şi comunele limitrofe.
  • eficientizarea actului medical.
  • realizarea circuitelor.
  • realizarea unor economii privind consumul cu utilităţile (gaze naturale, energie electrică).

Scopul investiţiei este permanent, dată fiind importanţa asigurării unor servicii medicale complete şi de calitate, coroborat cu reorganizarea, refuncţionalizarea şi recompartimentarea secţiilor şi compartimentelor medicale din spital.
În urma lucrărilor de reamenajare şi recompartimentare vor rezulta spaţii cu funcţiunea de saloane, vestiare, săli de tratament, camere personal, grupuri sanitare, spaţiile vor fi sigure şi accesibile.

 

Descarcati fisierul în format PDF